Ondřej Hýsek

Ministr pro lidská práva ČR neuznává práva Moravanů

23. 03. 2017 15:14:57
Ministr Chvojka v odpovědi na interpelaci poslance Blažka tvrdí, že Moravané nejsou v ČR ani národnostní menšinou, ani svébytným národem.

Lidé mají právo se svobodně hlásit ke své národnosti. Na Moravě se statisíce lidí hlásí k národnosti moravské, písemnou zmínku o Moravanech najdeme již v roce 822. Ministr pro lidská práva Chvojka však tvrdí, že Moravané jsou české národnosti a nejsou ani národnostní menšinou. To je zcela nepřijatelné.

Hlavním argumentem pana doktora je, že Moravané mluví česky (samozřejmě só/sú aj tací), čímž ovšem dělá např. z Rakušanů Němce, z Američanů Angličany a ze Švýcarů Italy, Francouze či Němce. Jazyková definice národů patří do 19. století, z nějž evidentně vychází i vzdělání páně ministrovo v oblasti národní identity a lidských práv, což je však v případě ministra pro lidská práva neomluvitelné. Navíc tento ministr zcela nestoudně argumentuje i tím, jak vlády ČR zatajily Radě Evropy existenci Moravanů v ČR, tudíž přece žádní Moravané nejsou, že ano. A kdo si myslí něco jiného, je „moravista“, říká náš ochránce menšin, čechista (ne čekista, to byla jiná organizace) Chvojka.

Praha vzala Moravě parlament (1918), hranice (1948) a na rok 2018 zřejmě připravuje zločin největší, tedy krádež identity – v Ústavě jistě bude místo úvodní věty „my, občané ČR v Čechách, na Moravě a ve Slezsku“ český šovinistický ekvivalent typu „my, národ český v Čechii“. Je tedy zcela legitimní, abychom naše práva hájili: My, národ moravský, chceme zpět svoji identitu, hranice i parlament.

Ondřej Hýsek, předseda politické strany Moravané

Autor: Ondřej Hýsek | karma: 27.24 | přečteno: 741 ×
Poslední články autora