Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je az neuveritelne, kolik Moravanu znervozni, dostane strach a zacne najizdet na jine opravdove Moravany, kteri alespon neco pro tu ukradenou Moravu delaji! Tady opravdu asi plati, co pan Hysek nekdy rika:"Poturcenec horsi Turka"!

1 0
možnosti
Foto

I když žiji celý svůj život na různých místech Moravy, jsem proti tomuto návrhu. Jak to dopadne. Dnes na na Moravě nadává na Prahu, pak se bude v Ostravě či Olomouci nadávat na Brno, stejně jako se v bývalých okresech třeba v Rožnově nadávalo na Vsetín. Toto krajské zřízení se zdá být optimální a lze se bavit snad jen o přesunutí dalších pravomocí z centra na kraje.

0 2
možnosti

Váš postoj je klasická reakce na neblahé zkušenosti z pragocentrismu a byrokratické praxe nefungující státní správy a samosprávy. Proč se nadává ve Vsetíně na Rožnov a naopak, proč se třeba nemají rády Boskovice a Blansko? Proč lidé dodnes třeba v Moravské Třebové nadávají na to, že jsou v Pardubickém kraji, Třebíč či Moravské Budějovice, že jsou v kraji Vysočina? V roce 1949 komunisté zrušili po mnoha staletích stabilní útvary - České země. Udělali správní reformu, zrušili staré soudní okresy a vymezili nové, mnohdy necitlivě, zažitá správní centra okresů rušili a přesouvali jinam. Pak přišla po nedobrých zkušenostech další správní reforma v 60. letech. Měnily se okresy.Tady hledejte averzi a řevnivost mezi městy. Díky centralismu a necitlivé politice tehdejších papalášů. Pak byla federalizace a Morava ostrouhala, i když se moravská hnutí již koncem 60. lete ozvala. Po listopadu rozdělení Československa a jeho zneužití proti hlasům za obnovu zemské samosprávy. Bylo nastoleno krajské zřízení sešité horkou jehlou, které defacto bylo výsledkem snah o zabránění obnovy Moravy jako samosprávné země. Co na tom, že kraje jsou vymezeny naprosto necitlivě, ignorující přirozenou spádovost a regionální vazby. Co na tom, že podél hranic takto nově udělaných krajů vznikají opět vnitřní periferie, ze kterých lidé prchají do velkých měst. Co na tom, že se Morava a Slezsko vylidňují a spousta lidí odchází do Prahy. Krajské uspořádání je vše, jen ne funkční správní uspořádání státu. To je tak těžké pochopit, že když český stát v různých podobách od středověku fungoval jako soustava zemí, že nějaké sociálně inženýrské malování krajů v posledních 70 letech, nemůže změnit přirozené ustrojení republiky, které jakkoli žijeme v moderní době technologií, je stále určováno geografii a sídelní strukturu danou předchozím staletým historickým vývojem, kde země byly určující stavební kameny českého státu?

Ty země máme koneckonců vyjmenovány i v Preambuli ústavy. Proč je neobnovíme i fakticky?

1 0
možnosti
Foto

Potěš koště, jak uvádíte, že jste zástupce ředitele gymnázia, kde učíte dějepis, tak to by mě zajímalo, jaké pitomosti učíte nebohé děti. RvRvRv

2 3
možnosti

Učebnice dějepisu jedou defacto v letité praxi z doby reálného socialismu. Dějiny Moravy jsou ignorovány. Vůbec nejsou objektivně učeny státoprávní dějiny českých zemí. České dějiny aby byly pochopeny, se nemohou omezit pouze na dějiny Čecha Prahy, protože v několika obdobích Morava vypráví svůj vlastní příběh a jindy se zase slévá v ten společný. Morava zkrátka měla specifické postavení v českém státě. A o tom by mělo být učení dějepisu. Opravdu už bychom měli jisté ideologické vývody možná platné v 19. století odhodit a podívat. neučit dějiny z pohledu ideově nacionálního ale třeba se snažit vysvětlit co byly zemské národy a co znamenal vznik moderních politických národů, co byla a je moravská zemská identita, proč na Moravě a ve Slezsku 19. století české národní vědomí nebylo tak silné a podobné věci. Nebo že středověký český stát nebyl národním státem z dnešního pohledu, ale že jej definovaly zemské národy. Co byla třeba zemská stavovská obec a takové věci. Mimochodem děti v Rakousku se pochopitelně učí dějiny Rakouska ve smyslu celku ale také z pohledu spolkových zemí.

0 0
možnosti

Převážně bychom měli vychovávat individualitu, aby nedocházelo k dalším dělení v té vaší nové Moravě.Rv

2 3
možnosti

O jaké individualitě to píšete? Tedy opět vymývání mozků? Nevím ale třeba rakouské děti se suverénně učí i dějiny svých spolkových zemí, zemská identita je tam zcela normální věcí. A Rakousko se kupodivu nerozpadá. A individualit tam mají více než dost.

0 1
možnosti

Jsem Čech rodu moravského, jak to vyjádřil Palacký. Nevidím důvod, proč bychom měli naši nicotnou zemičku ještě dále dělit. Velikost etnika není dána administrativním členěním, ale silou idejí, přínosu pro všelidské hodnoty.

2 1
možnosti

Pane Chrastino ve vsem se mylite. Palacky ve sve odpovedi snemu Nemcu ve Franktfurtu v roce 1848 napsal "Jsem Cech rodu Slovanskeho", nikoliv moravskeho. Vas omyl zasadni je o tom dalsi deleni. Nebyl to pan Hysek kdo zemi rozkouskoval na ahistoricky paskvil 14 kraju, byl to soucsny prezident Zeman v r. 1998. Naopak pan Hysek chce ceske kraje sjednotit v historickou zemi ceskou a moravske v historickou zemi moravskou . Ze 14 vic nez nepovedenych drobnych hovinek tri nebo dve zeme ktere existuji 1200 let.

1 0
možnosti

Pro pořádek, RAŚ je organizací, působící pouze v Horním Slezsku.

0 0
možnosti

Ale Evropu regionů beru - Čr by patřila do regionu Visegrád, čímž bychom posílili proti vlivu Berlína, třeba v koalici s regionem Balkán a regionem Pobaltí. :-) Stop západnímu poručníkování, kterému by rozdrobení Evropy na skotsko-baskicko-katalánsko-benátský způsob jen přihrálo. A jako hrdý Moravák nebudu dělat Bruselu užitečného slouhu, který se pak nějaké moravské suverenitě jen vysměje. Maně jsem si vzpomněl na svého času spolek Národopisná Morava, prý jej Němci za protektorátu používali k rozhádání Čech s Moravou - rozděl a panuj.

9 0
možnosti

Jsem jihomoravák, ale jestli to myslíte ve stylu - vyměníme "zlou" Prahu za "hodný" Brusel ve stylu skotských separatistů, tak to jednoznačně volím Prahu, přestože mi vadí zametení pod stůl moravské autonomie či přičlenění svitavského okresu k Pardubickému kraji..., ale to, co vy prosazujete, by vedlo k totální atomizaci Evropy, kde už by se nedomluvil nikdo s nikým, takže by nakonec jednoznačně musela vzniknout nějaká centralizovaná euroříše. A toho bych se fakt dožít nechtěl.

4 0
možnosti

Opravdu nikdo nechce měnit Prahu za Brusel. Otázka zemského zřízení není otázkou separace Moravy. Nemám rád ode zdi ke zdismus. Jinou věcí jsou regionalistická hnutí roztroušená po Evropě. Já to vnímám jako určitou reakci na odcizení moderní doby, na vyprázdněnost politiky, resentiment po starých časech. a obecně pocity vykořeněnosti v moderním technickém světě.

0 1
možnosti

ČR je i tak mrňavá aby se ještě rozkouskovala, to by pak chtěli i Plzeňáci, Šumavané, atd. Mluvíme jednou řečí, která sama o sobě je vzácná, jen 10 milionů lidí ji mlluvi.

Nechte to tak

6 3
možnosti

Kdo chce rozkouskování? Jde přeci o narovnání vztahů, jaké byly před rokem 1949, že?

2 5
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem zastupitelem brněnské městské části Královo Pole, zástupcem ředitelky Gymnázia AKADEMIA, kde učím dějepis, jsem spolumajitelem školy. Jsem předsedou Moravského zemského hnutí. Jsem přesvědčen, že země Morava si v rámci ČR a EU zaslouží mnohem lepší postavení, než má dnes.

Seznam rubrik